Can a home addition use my existing furnace or air conditioner?
Often, yes, if the existing system has enough capacity and the extended ducts meet the Energy Code's duct sealing and insulation rules. The California Energy Commission's 2025 compliance manual says existing equipment serving an addition does not have to meet the refrigerant charge, airflow and fan watt-draw requirements, but any duct system extended to the addition must be sealed and tested. You also need load calculations showing the system can handle the larger house.
When you extend the existing system
- Capacity. The manual notes that an existing furnace must have adequate heating capacity to meet California Building Code requirements for the added space. Heating and cooling load calculations under Section 150.2(a)1E are used to check sizing.
- Load calculation inputs. For additions, the envelope leakage used in the load calculation cannot exceed the values in Table 150.2-C unless a blower door test establishes the actual leakage. Block loads, the combined load of all rooms served, may be used for sizing.
- Duct sealing. Duct sealing applies regardless of how many feet of duct are extended. The manual's example calls for the existing system to be sealed and tested to no more than 10 percent total leakage or 7 percent leakage to outside, with verification by an ECC rater.
- Duct insulation. New ducts in unconditioned space need R-6 in climate zones 3 and 5 through 7, and R-8 in climate zones 1, 2, 4 and 8 through 16.
- Capacity limits. Where airflow is not field verified at 350 cfm per ton or more, the 2025 code sets maximum equipment capacities in Tables 150.2-A and 150.2-B based on the heating and cooling loads.
When you add a new system instead
A new system serving the addition, such as a ductless heat pump, must meet the requirements for space conditioning in a new home. That includes refrigerant charge verification for heat pumps in all climate zones and mandatory fan airflow and watt-draw testing where it applies.
Options that do not work prescriptively
The manual gives the example of heating a new bedroom with electric baseboard instead of extending the gas furnace's ducts. That is not allowed under prescriptive compliance; it may work only through the performance approach, if other efficiency features make up the difference.
Questions to settle before design
- How much heating and cooling capacity does the existing equipment have, and what does the new load calculation require?
- Can supply and return air reach the addition without long, undersized duct runs?
- Will the existing ducts pass a leakage test, or do they need sealing work first?
- Would a separate system for the addition be simpler than reworking the existing ducts?
What this means for your MEP plans
The mechanical sheets should show the load calculation, the extended or new duct routing, insulation values, and the equipment serving each area, and the Title 24 documents should match. MEP Plans USA prepares residential mechanical plans and Title 24 reports for California additions. See mechanical plans, Manual J load calculations and field verification testing. Local requirements vary, so confirm with your building department.
Sources: energy.ca.gov, energy.ca.gov.
Related questions
Ready to get permit-ready MEP plans?
Fast turnaround, city corrections included, and easy online checkout for California ADUs.
Start My Order